HHKC

Holbo Herreds Kulturhistoriske Centre

  • Øg font størrlesen
  • Standard font størrelse
  • Mindsk font størrelsen
Fejl
Forsiden

Ny særudstilling på Gilleleje Museum om nordsjællandske fiskerlejer på Christian IV’s tid – set med arkæologens briller.

Email Udskriv PDF
top
Gilleleje Museum har lavet en særudstilling om nordsjællandske fiskerlejers rødder, som også kommer ud i de kroge, hvor de skriftlige kilder tier.  

Af Tim Grønnegaard 

De fleste forbinder i dag Gilleleje og de andre nordsjællandske fiskerlejer med sommerferie, turisme og strandliv. Borer man ind til kernen af dem finder man nogle ydmyge bebyggelser, hvor al aktivitet er fokuseret på ét erhverv: fiskeriet.

I de senere år har Gilleleje Museum foretaget arkæologiske undersøgelser i Østergade (Gilleleje) og på det nedlagte fiskerleje Krogskilde vest for Gilleleje. Disse undersøgelser har tegnet billeder af disse fiskerlejers rødder i senmiddelalderen, hvor bønder fra landsbyerne inde i landet sæsonvis tog ud til kysten og dyrkede fiskeriet og havde ildsteder under åben himmel. Senere udviklede disse bebyggelser sig til helårsfiskerlejer med egentlige huse, sågar med murede kakkelovne i den yngste fase. Her blev fiskeriet en monokultur.

Gilleleje Museum har lavet en særudstilling om disse fiskerlejers rødder, som også kommer ud i de kroge, hvor de skriftlige kilder tier. Vi følger fiskernes bestandige kamp mod flyvesandet, hvor de forsøger at tæmme den hvide djævel med ler til de til sidst må opgive. Vi ser efterladenskaberne fra de tusindvis af konksnegle, fiskerne har fanget som agn til krogfiskeriet. Vi finder dynger af fiskeknogler, som fortæller om hvilke fisk, der blev landet, skelettet fra det nyfødte lam og sporen fra den spankulerende hane, der vidner om mindre husdyrhold ved siden af fiskeriet. Der er mælketanden fra barnet og nålene fra kvindernes hovedtøj, hvor man ser, at ikke kun de hærdebrede fiskere færdedes på stedet. Vi ser også på fiskernes redskaber af knive og blylodder, at deres personlige bomærke blev ridset ind i alt løsøre. En lille terning fortæller om aftenens sysler og en taphane og låget fra et ølkrus viser, at det ikke altid gik ædrueligt til.

En af montrerne fra udstillingen
En af montrerne fra udstillingen

Særudstillingen åbner lørdag d. 9. februar.

Gratis omvisninger for skoleklasser

Gilleleje Museum tilbyder gratis omvisninger for skoleklasser i særudstillingen.

Omvisningernes tidspunkt kan aftales nærmere med Gilleleje Museum på tlf. 72 49 99 50 (9-12) (Lene Bakmand eller Moran Eriksen). Tilbuddet gælder i perioden 18. februar – 1. juni 2013.

Opgaveark til udstillingen (niveau: 2.-4. kl.) kan downloades herunder eller udleveres på stedet.

Hent PDF her.

TV-indslag i TV2 Lorry
Lorry har haft et indslag om udstillingen. Se indslaget her.
http://www.lorry.dk/arkiv/2013/2/10?video_id=76349

Fra sæson- til helårsfiskeri på Sjællands nordkyst

I symposieberetningen ”Ressourcer og kulturkontakter”, der udkom 2011 har Søren Frandsen og Liv Appel skrevet en artikel om de arkæologiske kilder til de ældste fiskerlejer på Nordkysten, som også er særudstillingens tema.

Læs artiklen her:

Fra-saeson-til-helaarsfiskeri-paa-Sjaellands-nordkyst Hent PDF her.
Senest opdateret: Mandag, 18. februar 2013 10:18  

Oversæt

Ny bogudgivelse i 2011

Banner