HHKC

Holbo Herreds Kulturhistoriske Centre

  • Øg font størrlesen
  • Standard font størrelse
  • Mindsk font størrelsen
Fejl
Forsiden

Vikingeskatten fra Ramløse genopsat!

Email Udskriv PDF
ramloese.skatten
Den kendte vikingeskat fra Ramløse er nu blevet nyopsat for publikum.

Af Tim Grønnegaard 

Ramløse-skatten blev nedgravet af en lokal stormand på Gorm den Gamles tid i kanten af en ældre gravhøj fra bronzealderen. Skatten består af hele og opklippede arabiske sølvmønter samt en lang række hele og ituklippede smykker af sølv og guld importeret fra fjerne lande mod øst. Skatten fortæller om en tid før møntøkonomien, hvor betaling på handelspladserne foregik med afvejet sølv. Den fortæller også om en tid før bankerne, hvor man kun kunne sikre sin formue ved at grave den ned et hemmeligt sted – måske kan den også have sikret velstand i det hinsidige? Måske er skattens ejer kommet voldeligt af dage og har ikke kunnet grave sin formue op?

Skattens genstande tegner navnlig et billede at et utroligt bredt internationalt kontaktnet: alle mønterne fra de fjerne arabiske emirater i Tashkent og Samarkand samt smykker fra Perm i Rusland, Donau-egnene, Gotland, Norge, Polen m.v. – disse særligt østlige kontakter, som er stærkt underrepræsenteret i historien om vikingernes færden.

moent

Skatten, der blev fundet af en dygtig detektorbruger i 1994, har fået fornyet aktualitet i de seneste år, hvor intensive detektorundersøgelser omkring Ramløse har vist, at skatten langtfra er det eneste eksempel på aktivitet i vikingetiden. Endelsen –løse viser, at byen har rødder i jernalderen, og byens usædvanlige størrelse frem til 1700-tallet (den var Nordkystens største landsby) tyder på, at den har haft en vis betydning længere tilbage i tid.

Montre-total

Ramløse-skatten kan ses fra lørdag d. 9. februar.

Brochuren om Ramløseskatten kan hentes her:

Brochure.forside Hent PDF her.

 

 

Senest opdateret: Tirsdag, 29. januar 2013 11:15  

Oversæt

Ny bogudgivelse i 2011

Banner